Parker och trädgårdar

På Västra Sicklaön finns ett antal parker och trädgårdar: Kvarnholmsparken, Danviksparken på Danviksklippan, ödekyrkogården vid Finnboda, borggården vid Danvikshem, Henriksdalsbergets innergård, barockparken vid Danviks Hospital, äppelträdgården vid Svindersvik, kajparken mellan Elite Hotel Marina Tower och Danviks Hospital och Finnboda green.  Kanalvägsparken och Anders Franzén-parken mellan Danviksklippan och Henriksdalshamnen kvarstår att byggas.

 

KVARNHOLMEN & SVINDERSVIK

Svindersviken, Nacka: Gården Svindersvik i bakgrunden med äppelträdgård

Svindersviken, Nacka: Gården Svindersvik i bakgrunden med äppelträdgård

Lustträdgården vid Svindersvik slott

Lustträdgården anlades på 1700-talet och ingick i handelsfamiljen Grills sommarnöje. Den är symmetriskt delad i fyra kvarter och omgiven av ett staket med vackra järnsmidesgrindar från samma tid. Tyvärr fick en del av trädgården ryka när Värmdövägen byggdes ut.

Här hittar du knotiga och ihåliga äppelträd från 1700-talet som fortfarande bär frukter. Caféet Brygghuset använder frukterna till äppelkaksbuféet på hösten. Här växer också Svindersviksrosen med nästan rödvitrutiga blommor.

Kvarnholmen, Nacka: Sittmöjligheter i Kvarnholmsparken

Kvarnholmen, Nacka: Sittmöjligheter i Kvarnholmsparken med utsikt mot Djurgården och Saltsjön

Kvarnholmsparken

På Kvarnholmens östra spets, där Hästholmens båtsällskap hade sin vinterförvaring har det skapats en park med en magnifik utsikt över Djurgården, inloppet och Nacka strand.

Det finns en asfalterad gång- och cykelväg tvärs genom parken samt en grusad gångbana längs vattnet. För barnen finns gummimatta och lekställning. Man har också pratad om att ha en föreningslokal här med kajakuthyrning och boulebana.

HENRIKSDALSHAMNEN & DANVIKSKLIPPAN

Danviksparken på Danviksklippan

Danviksparken

Danviksparken är inbäddad mellan Danviksklippans nio punkthus från 40-talet. Den har gestaltats av Walter Bauer i början av 1940-talet. Många boende ville därför att parken skulle heta Walter Bauer-parken.

Här finns lekplats (sandlåda, gungor och volträcke), olika sittmöjligheter, mäktiga kastanjer som skänker skugga, planteringar och en gräsmatta. Tidigare brukade Danviksklippans BoRåd resa en gemensam julgran på den snötäckta gräsmattan. På 50-talet stod en fiskdamm i parkens centrum.

Anders Franzén-parken i Henriksdalshamnen

Henriksdalshamnens egen park kommer att ligga mellan Danviksklippan, Båtklubbsvägen och Hammarby sjön. Den inleds därmed med den redan idag befintliga vegetationen i Klippans slänt. En del träd kommer dock att gallras för att skapa en pulkabacke. Från Danviksklippan ska man kunna ta sig hit både via en trappa och en mindre väg.

Karta med Anders Franzén parken nedanför Danviksklippan

Karta med Anders Franzén parken nedanför Danviksklippan

Huvuddelen av parken kommer att bestå av gräsmattor och trädgrupper. Närmare Hammarby kanalen anlägger man en sandstrand och bryggor i skydd av den befintliga pirkonstruktionen. I öster kommer däremot att finnas stora ytor för lek och spel (bland annat med klätterställningar och lekredskap) samt bollplan med konstgräs.

Kanalvägsparken

I väntan på en permanent lösning för Värmdövägen samt området mellan Värmdövägen och Henriksdalshamnen kommer ytan att göras om till en tillfällig park. Två bollplan, hundrastgård, flytt av förskolan Båtbyggaren hit och planteringar är inplanerade.

FINNBODA & DANVIKSHEM

Ödekyrkogården i Finnboda

Ödekyrkogården vid Kvarnholmsvägen på vintern

Öde-, Danviks- eller kolerakyrkogården mellan Kvarnholmsvägen, Finnboda förskola och Vilans skola anlades 1834 och ingick i Danviks hospital. Sista gravsättningen ägde rum 1957. På 70-talet övergick kyrkogården i Nacka kommuns ägo. På kyrkogården vilar personer som har haft stor betydelse för livet och tillvaron i Sickla, däribland Danviksprästen Gustaf Hammarstedt.

Blommor och gravljus vid de många järn-, sten- och marmorkorsen bevisar att den ännu idag besöks av anhöriga. Här har det planterats hästkastanj, alm, skogslönn, lind, ask, thuja och ädelgran.

Borggården vid Danvikshem

Danvikshem har en stor trädgård med träd, bärbuskar, odlingslotter, blommor, grönsaker och en fontän. Det finns en cykel för två, spel och olika trädgårdsredskap. Läs mer

Hästar av Aline Magnusson i Finnboda park

Hästar av Aline Magnusson i Finnboda park

Finnboda green

Finnboda green består av en stor gräsmatta som inramas av unga träd. I mitten finns Aline Magnussons fem hästskulpturer. Hästarna heter Blixten, Tindra, Idun, Rosa och Endrit.

SALTSJÖQVARN, HENRIKSBORG & DANVIKSTRAND

Barockparken vid Danviks Hospital

Barockparken vid Danviks hospital på vintern

Barock- eller hospitalsparken mellan Danvikens hospital och Danviksbron blev klar 2010 i samband med renoveringen av den här vårdinrättningen från 1700-talet.

Parkområdet användes tidigt som kål- och kryddgård. Senare blev det en park och trädgård, där Kvarnbäcken bildade trädgårdens huvudaxel. Hospitalets klosett låg också ovanför bäcken vid parkens början. Så vattnet användes till allt: driva kvarnen, kloak, vattna trädgården och dricksvatten.

Parken består idag av gräsytor som genomkorsas av gusgångar. I mittaxeln finns en större blomsterplantering. Dessutom finns en trädrad ut mot Danvikskanalen med sittmöjligheter. Vid Danvikskanalen ligger populära Boule & Berså där du kan äta, dricka, spela boule och titta på de förbipasserande båtarna.

Kajparken i Saltsjöqvarn

Mellan hospitalet och Saltsjöqvarn finns en mindre park med bl.a. parklek, ytterligare sittmöjligheter samt Elite Hotellets, Emelies och SjöVägens båtbryggor.

Dårhusparken

Mellan Finnbodavägen och Danviks dårhus ligger en liten grönyta med mäktiga träd. På sommaren ser man någon trådgårdsskulptur här. På vintern ställer bostadsrättsföreningen upp en julgran.

HENRIKSDALSBERGET

Henriksdalsbergets innergård

Rutschkana med pulkabacke på Henriksdalsbergets innergård

Sedan Henriksdalsringens bostadsområde färdigställdes i början av 1970-talet har innergården förvandlats till ett parkområde med konstgräsplan, multisportplan, två boulebanor, lusthus, grillplatser, pergola, dusch, pulkabacke, förskola och fritidsgård.

Innergården används flitigt för bland annat Henkans brännbollsturnering, Henkans sommarfest och fritidsgårdens Henkankarnevalen. Stockholms största inhängnade hundrastgård ligger dessutom mellan Henriksdalsringens torg och Henriksdalsbacken.

Det finns idéer att ge innergården namnet Ahlsén-parken efter Tore och Eric Ahlsén som ritade husen på Henriksdalsringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s